SO-Q

 

IPO – Ontwerp project 1

 

Opdracht

Fictief bedrijf NBF (‘Nederlandse Barebecue Fabriek’) gaat haar productprogramma aanpassen. De huidige barbecues zijn ontworpen voor zo groot mogelijke groepen gebruikers. De directie van NBF denkt echter dat er een (niche-)markt is voor BBQ’s die speciaal afgestemd zijn op de eisen en wensen van specifieke doelgroepen en specifieke gebruikssituaties. Ontwikkel een barbecue voor het bereiden van warm voedsel (op het balkon) van flatbewoners. Kijk of je eventueel een ‘meerwaarde’ aan het product kunt geven, waardoor het aantrekkelijker wordt dan de huidige, bestaande in de markt verkrijgbare BBQ’s.

 

Product

Onze gekozen doelgroep bestond uit studenten. Al gauw bleek uit het gebruikersonderzoek dat er niet mocht worden gebarbecued op het balkon. Men moest dit doen op het grasveld voor de flats op de campus. Met deze informatie zijn we aan de slag gegaan met een ‘portable’ design, een BBQ die je mee kunt nemen naar het park om je daar bij je vrienden aan te sluiten.

Zo ontstond het concept ‘Van vleesmachine naar sociaal medium’. De barbecue zou een sociaal medium moeten worden, iets wat in deze tijd past waar we alles ‘sharen’. Hij kreeg grilloppervlak voor hooguit 2 personen en moest te koppelen zijn aan een andere BBQ. De term biomimicry viel en zo kwamen we bij een honingraat, aan 6 kanten kunnen mensen aansluiten en zo word je eenzame barbecue een groot feest. Als uitbreiding zou er een website kunnen worden gelanceerd waarbij men BBQ-hotspots kan oprichten, foto’s en verhalen kan plaatsen en zo nieuwe mensen ontmoeten. Dit sociale aspect geeft de barbecue niet alleen een meerwaarde maar een heel nieuwe definitie, de sociale barbecue: SO-Q.

 

Model

Bij het project moest ook een fysiek model worden gemaakt. De bedoeling was dat er in de laatste week een werkende BBQ werd gemaakt in de metaalwerkplaats waarmee we later in het jaar een gezamenlijke barbecue gingen houden. Echter zijn wij al eerder fanatiek aan de gang gegaan en hebben ook een zichtmodel schaal van hout gemaakt op schaal 1:1. Deze maakte ons concept duidelijker en vatbaarder dan de metalen versie. In de laatste week werd het tijd voor de metalen versie, we hebben hierbij losse platen uitgesneden en gekant in vorm. Vervolgens alles aan elkaar gelast, mijn eerste las-rupsen waren een feit!

 

SO-Q

De SO-Q Barbecue, van vlees machine naar sociaal medium.

SO-Q Prototype bouw

Prototype bouw van de SO-Q. Begonnen met een schuim model waar een houtmodel op volgde en uiteindelijk een werkende barbecue gemaakt van metaal.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *