Conics Construction Level

 

IPO – Ontwerpproject 3

 

Opdracht

Ontwerp in naam van fictief bedrijf Conics Measuring Inc. een waterpas die aansluit bij de huisstijl en identiteit van een zelf gekozen bedrijf. Dit project draaide niet zozeer om de gebruiksvriendelijkheid of technische kwaliteit van het product maar om het toepassen van stijl elementen en het kunnen beargumenteren van alle vormen en aspecten van je ontwerp. Het werd dus niet een product voor in ‘het veld’ maar meer een pronkstuk voor op het bureau van de directeur. Het ontwerp moest uiteindelijk van MDF gemaakt worden en afgelakt worden in primer om zo alle curves duidelijk te zien.

 

Product

Mijn gekozen bedrijf was 666 Barcelona , een producent van design horloges. Omdat het een opdracht was waarbij we heel vrij waren in denken en ontwerpen ben ik bezig gegaan met een waterpas zonder water libellen. Het idee was het uiterlijk van een horloge in de waterpas te integreren. Dit is terug gekomen als een doorzichtige gradenboog met daarin een wijzer die door middel van zwaartekracht de hoek aangeeft.

Het eerste concept was volledig symmetrisch waarbij de handvatten de bandjes van het horloge representeren. Concept 2 was het zelfde model maar dan uitgerekt en volgens de standaard waterpas maten gegeven in de opdracht. Mijn eindconcept zette de trend in horloges voort, een grote klok en volgens het principe less is more. Hierbij werd als het ware nog verder ingezoomd, ook is is het model asymmetrisch geworden. Alle zijden zijn gekromd, enkel het meetoppervlak is recht geworden.

 

Model

Het zichtmodel is op schaal 1:1 gemaakt uit MDF. De ruwe vorm erin gezaagd en de rest met de bandschuurmachine en met de hand in vorm geschuurd. De ‘libelle’ is met een lasersnijder uit plexiglas gesneden en de gradenboog is er in gegraveerd. De knop is gemaakt van een afgedraaide M10 bout die ik bol heb geschuurd en gepolijst. Daarna met filler en grondlak nabewerkt tot hij spiegelglad was. Mijn waterpas is uiteindelijk door de docenten gekozen voor de producttentoonstelling in de Bijenkorf te Enschede.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *