Festival Trash Tube

 

IPO Ontwerpproject 4

 

Opdracht

Het sluitstuk van het eerste jaar was het ontwerpen van een afvalbak met als doel alle aspecten van het ontwerpproces te doorlopen. In een groep van twee moest je beginnen bij een doelgroepkeuze en eindigen bij een gematerialiseerd model. Het thema was gegeven; het ontwerpen van een afvalbak voor een zelfgekozen doelgroep, in ons geval festivalgangers.

 

Product

Een belangrijk aspect was dat de afvalbak een meerwaarde moest hebben zodat we de festivalgangers zo ver kregen om hun afval weg te gooien. Het idee was om van een vaste bak af te stappen en op een speelse manier plastic bekers te verzamelen. Zo ontstond het idee om een saxofoon te ontwerpen, je krijgt hem ingeklapt en naarmate je er meer bekers in doet neemt hij zijn vorm aan. Geef er een fel kleurtje aan en zo krijgt het vieze afval een frisse look. De volle sax zou dan ingeleverd worden bij een van de centrale punten in ruil voor een beloning.

 

Model

Ook bij dit project moest een zichtmodel gegeneerd worden, dit onderdeel nam ik op me. Om het concept de maximale beleving te geven hebben we gekozen om niet een opvouwbaar maar gefixeerd model te maken van kunststof. Dit was zo makkelijk nog niet; het model moest hol worden, licht van gewicht en het liefst van kunststof. Uiteindelijk besloten het model door het midden te splitten en van elke component 2 gespiegelde versies te maken. Hierbij mijn eerste meters op de houtdraaibank gemaakt, veel van geleerd. Toen alles vacuĆ¼m gevormd en aan elkaar gelijmd, een likje verf maakte hem af.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *