Bicycle stack rack

IPO – Project Ontwerpen & Construeren 2

 

Opdracht

Voor dit project moesten we vanuit het Saxion een nieuw dubbellaags fietsenrek ontwikkelen voor Respo International. Dit bedrijf is producent en leverancier van een compleet programma van buitenproducten en straatmeubilair. De opdracht was om een etagerek met een uittrekgoot te ontwerpen die het gebruiker gemakkelijker maakt om de fiets te plaatsen. De bedoeling was om deze handeling lichter te maken en zo het plaatsen van de fiets op de 2e etage een lagere drempel te geven. Dit project hebben we in een groep van 5 studenten uitgevoerd.

 

Product

Vanwege de gebruiksvriendelijkheid hebben we een uittreksysteem zonder knikpunt ontwikkeld. Op deze manier is er maar één handeling nodig, trekken of duwen. De goot volgt vervolgens zijn baan naar voor of achter. Om het geheel niet te zwaar te maken voor de gebruiker zit er een trekkabel in die het uitklappen tegenwerkt en vervolgens meehelpt om de fiets terug te trekken. Bij het ontwerp hebben we rekening gehouden met de eisen van het FietsParKeur keurmerk, zodat het ontwerp een extra kans van slagen heeft in de praktijk.

 

Model

Mijn grootste aandeel in het project was het ontwerp en het tekenen van het 3D CAD model. Voor dit project hoefde geen prototype of fysiek model te worden gegenereerd en ging het dus puur om het digitale model. Onderstaand zijn een aantal renderingen van een losse unit, goed voor het opslaan van 8 fietsen. Naast de ergonomie kozen we om een zo veel mogelijk gesloten model te ontwerpen, dit voorkomt dat het fietsenrek ook  als afvalbak gebruikt wordt.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *